Soms is de balans ver te zoeken in ons leven. Soms slaan we door in alle leuke activiteiten die we op de planning hebben staan en soms slaan we door in ons werk, studie of school. En hoort dat er ook niet soms even bij?
Maar hoe zorgen we ervoor dat de balans tijdig genoeg herstelt? We kunnen immers niet de gehele tijd balanceren door ons leven. En wanneer we vallen én hoe we vallen zal voor iedereen anders zijn. Maar het heeft ook te maken met onze draagkracht en draaglast.
Draagkracht en draaglast
Sommige mensen staan er als volgt in: "Je krijgt wat je aankunt", maar wie bepaald dan datgene wat je "aankunt"? En wat zegt dat?
Draagkracht is de belastbaarheid en draaglast is de belasting. De draagkracht wordt bepaald door datgene hoe jij met stress omgaat. Dus welke strategieën hanteer je daarvoor en hoe pakt dat uit? De draaglast wordt bepaald door omstandigheden in je omgeving die spanning veroorzaken.
De balans gaat zoek raken als je draaglast groter wordt dan je draagkracht. En wat is dan de eerst stap die je zet? Het herkennen, maar vooral ook erkennen dat de balans even zoek is geraakt. Wat merk je in je lichaam, wat merk je op in je emoties, in je verstand en in je gedrag?
En heel eerlijk? Ik ga hier bewust niet neerzetten wat je nog meer kunt doen, want laten we eerlijk zijn: dat weet je zelf het allerbeste. Voor mij werkt het om te gaan sporten, ook al is sport een "moetje" voor mij. Daarnaast helpt het voor mij om even een lijstje te maken: wat móet ik doen en wat hoeft even niet? En dan blijkt toch al gauw dat het "moeten" erg mee valt. Even een ander perspectief geeft ruimte en helpt!
En tja, misschien is het dan wel zo dat je krijgt wat je aankunt, maar dat voelt niet altijd zo... Herkenbaar? Samen kunnen we er eens vrijblijvend naar kijken als je hier mee hulp bij wilt hebben.
Comments